Güvenlik Kamera Sistemleri Kayıt ve Depolama Teknikleri
Tüm dijital sistemlerde olduğu gibi güvenlik sistemlerinde de önemli verilerin kaybolmaması için sistem tasarımının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. 7/24 kesintisiz kayıt yapan sistemler için onlarca güvenlik kamerasından gelen görüntüleri, tek bir kareyi bile kaybetmeden, başarıyla kaydetmek oldukça zorlu bir iştir.
Veri depolama söz konusu olduğunda karşımıza 3 temel yapı çıkar: Bunlar DAS, NAS ve San depolamadır.
Direct Attached Storage (DAS): Genellikle sabit disk depolama birimi olarak, network video kaydedici ( NVR ) içinde bulunur. Analog kayıt cihazları için basit bir yedek sistemi olarak yıllardır yaygın olarak DAS az sayıda kameraya ihtiyaç duyan küçük tesisler için tasarlanmıştır. NVR kayıt cihazları kullanıcının bulunduğu yere yakındır. Bu nedenle sistem verimli çalışır. Ancak sistem kapasitesinin sabit olması ve ölçeklenememesi önemli bir sorundur.
Network Attached Storage (NAS): Ağa bağlı depolama alanı anlamına gelen NAS, DAS'ın tersine, bir grup bilgisayarın, bir bilgisayar ağı üzerinden iş dosyalarını (belgeler, e-posta, PowerPoint sunuları vb.) paylaşmasını sağlamak için tasarlanmıştır. NAS depolama altyapısı bir dosya sistemi içerir. Bu fazladan dosya katmanı artan bir ağ trafiği yaratır. NAS depolama genel amaçlı bir BT ortamında belgeleri oluşturmak ve paylaşmak için iyi olabilir. Bununla birlikte yüzlerce kameradan gelen video akışlarını kaydetmek için uygun değildir.
Storage Area Network (SAN) : Depolama alanı ağı (SAN) ise NAS gibi, ağa bağlı bir depolama aygıtıdır. Bununla birlikte, sabit sürücüleri doğrudan yazma ve okuma prensipleri bakımından çok farklı çalışır. Bloklar düzeyinde depolma sunan SAN güvenilirlik, depolama kapasitesi, performans ve veri koruması ile video verilerini saklamak için en iyi çözümdür. Bununla birlikte DAS ve NAS’a göre daha yüksek bütçeli bir çözümdür.
Bu teknolojilerin her birini daha detaylı bir şekilde incelemeden önce, video güvenlik sistemi tasarımında göz önünde bulundurulması gereken temel faktörleri ve günümüz altyapısını inceleyelim.